De Finse Kota | Uw droom is onze uitdaging!

Historie

Voor de oorsprong en geschiedenis van de Finse kota moeten we naar Lapland. Lapland is geen onafhankelijk land maar bestaat uit de meest noordelijke regionen van Noorwegen, Finland en Noord-Rusland.  De lappen, beter bekend als het ‘Sami-volk’, wonen al eeuwen in deze streek.  Ze wonen er met en van hun rendier-kudden.  Hun behuizing lijkt het meest op de Wigwam van de Indianen.

De kota’s van het Sami-volk bestonden uit een aantal dunne boomstammen in een kring, in het midden boven naar elkaar toe gebonden, zo werd een rookgat gevormd.  De bekleding bestond uit rendierhuiden.  Door hun eenvoudige constructie konden de kota’s snel opgezet en afgebroken worden, wat een vereiste is voor een nomadenvolk.

De huidige kota’s hebben hun originele vorm behouden, nog steeds worden ze opgebouwd in de vorm van een cirkel, de stokken en dierenhuiden hebben weliswaar plaats gemaakt voor wanden uit mooi en duurzaam grenenhout.  De rendierhuiden worden nu gebruikt om de zit- en slaapbanken in de kota aan te kleden.

Deze ambachtelijke kota’s staan nu in Finland langs de vele wandelroutes die het land rijk is als trekkershutten. In deze kota’s kan de vermoeide reiziger uitrusten, eten en zonodig slapen.

Al snel bleek dat het charmante uiterlijk van de kota’s ook andere doelgroepen aansprak.